• 1401/05/23 - 10:18
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در نشستی خبری پاسخ داد:

از قیمت‌گذاری دستوری تا شروط لازم برای احراز سرمایه گذار حرفه‌ای

محمدرضا دهقانی احمدآباد تاکید کرد: همه اهالی بازارسرمایه با قیمت گذاری دستوری مخالف هستند، اما هنوز برخی از مقامات دولت به سازوکار بازار اعتقادی ندارند. دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری با اشاره به افزایش نقش شورای عالی بورس در تصمیمات کلان اقتصادی، گفت: در سال 98 جایگاه بورس در اقتصاد کشور تغییر کرد و اکنون بازار سرمایه بیشتر از گذشته اهمیت دارد و سیاست گذاران نمی توانند بازار سرمایه را نادیده بگیرند.

محمدرضا دهقانی احمدآباد تاکید کرد: همه اهالی بازارسرمایه با قیمت‌گذاری دستوری مخالف هستند، اما هنوز برخی از مقامات دولت به سازوکار بازار اعتقادی ندارند. کالاهایی که در بورس کالا ارائه می‌شود باید با ساز و کار عرضه و تقاضا تعیین قیمت شود که از جمله می‌توان به قیمت برق، گاز، خودرو و سایر کالاها اشاره کرد.

 

به گزارش روابط عمومی کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار؛ نشست مشترک کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران ظهر امروز ۲۳ مرداد در محل هتل استقلال با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.

در این نشست، دکتر محمدرضا دهقانی احمدآباد دبیرکل کانون کارگزاران بورس با تبریک روز خبرنگار، حرفه خبرنگاری را حرفه‌ای مهم برشمرد و گفت: اخبار در حوزه بازار سرمایه به سرعت نمود بیرونی پیدا می‌کنند و بر قیمت‌ها تاثیرگذارند. از طرف دیگر، برخی از اخبار می‌توانند مبنای مجرمانه داشته باشند. حرفه خبرنگاری به ایجاد عدالت در بازار کمک می‌کند به این معنی که خبرنگاران در راستای دستیابی بیشتر مردم به اطلاعات و در نتیجه ایجاد دسترسی منصفانه‌تر به بازارهای مالی یاری رسانند.

او با اشاره به هماهنگی میان دو کانون، اظهار کرد: هدف اصلی از این هماهنگی، کمک به توسعه بازار سرمایه‌ است تا با گسترده‌تر شدن این بازار، تمامی اهالی بازار سرمایه از آن منتفع شوند.

سعید اسلامی بیدگلی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری نیز در این نشست با بیان اینکه هر دو کانون در راستای منافع کلی بازار سرمایه و بهبود این بازار در تلاش هستند، گفت: هر دو کانون در اقدامات خود، از آرا و نظرات کانون دیگر نیز بهره می‌برند و برگزاری چنین نشست‌هایی بیانگر این است که تمامی نهادها در بازار سرمایه لازم است در جهت هم افزایی این بازار گام بردارند.

مطالعات تطبیقی بورس‌های پیشرفته در دستور کار کانون کارگزاران

دهقانی احمدآباد در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر برنامه‌های کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در سال جاری، عنوان کرد: این کانون مطالعات تطبیقی بورس‌های کشورهای پیشرفته و توسعه یافته را در دستور کار خود قرار داده است.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس با انتقاد از اینکه در بازار سرمایه قطب‌نما وجود ندارد، گفت: این قطب‌نما می‌تواند بازارهای توسعه یافته در دنیا باشد.

فساد؛ محصول قیمت‌گذاری دستوری

دهقانی‌ احمدآباد درباره قیمت‌گذاری دستوری تاکید کرد: همه اهالی بازار با قیمت‌گذاری دستوری مخالف هستند، اما هنوز برخی از مقامات دولت به ساز و کار بازار اعتقادی ندارند. کالاهایی که در بورس کالا ارائه می‌شود باید با سازوکار عرضه و تقاضا تعیین قیمت شود که از جمله می‌توان به قیمت برق، گاز، خودرو و سایر کالاها اشاره کرد.

اسلامی نیز با اشاره به مشکلات فعلی بازار مخصوصا قیمت‌گذاری دستوری گفت: به نظر من تنها دلیل ایجاد و ادامه قیمت‌گذاری دستوری فساد است. ما حتی نتوانستیم از ظرفیت‌های قانونی استفاده کنیم؛ چرا که طبق قانون اگر دولت در امور شرکت‌ها دخالت کند، باید زیانی که ایجاد می‌شود را جبران کند، در حالی که این اتفاق اکنون رخ نمی‌دهد. در این باره اجماع حقوقی می‌تواند کمک کند تا اگر تصمیمی می‌گیرند که به زیان سهام‌داران است، آن زیان را جبران کنند.

«کارگزاری» صنعتی تک محصولی

دهقانی احمدآباد با اشاره به قوانین و مقررات چند سال اخیر مصوب شده در صنعت کارگزاری گفت: این روند صنعت کارگزاری را به صنعتی تک محصولی تبدیل شد. یعنی همه درآمدی که این صنعت دارد ماحصل کارمزد معاملات است. این در حالی است که قسمت عمده توسعه بازار سرمایه از سمت کارگزار اتفاق می افتد؛ بنابراین اگر زیرساخت فنی، منابع انسانی، فضای فیزیکی لازم در این خصوص وجود نداشته باشد، عملا سرویس دهی به مشتریان مختل می‌شود. کما اینکه اتفاقات سال ۹۸ و ۹۹ مثال خیلی بارز این مسئله بود. سرمایه گذاری به اندازه کافی انجام نشده بود و نتوانستیم پاسخگوی حجم تقاضا باشیم.

با این شرایطی که الان حادث شده است و حاکم بر بازار است و جریان نقدی شرکت‌های کارگزاری را به شدت متاثر کرده است، خیلی دور از انتظار نیست که اگر در سال‌های آینده با یک موج جدیدی از ورود سرمایه گذاران به بازار مواجه شویم باز هم نتوانیم پاسخگوی نیازهای آن‌ها باشیم.

شرط لازم برای احراز سهامدار حرفه‌ای؟

دهقانی احمدآباد در خصوص شرایط سرمایه گذار حرفه‌ای، دغدغه‌های کارگزاران تاکید کرد: تعریف سرمایه‌گذار حرفه‌ای به معنی کمتر شدن چتر نظارتی سازمان بورس است زیرا یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای است و خودش به اندازه خودش توان تحلیل دارد و نیازی به نظارت سازمان ندارد، اما مدلی که در ایران دیده شده و ما خیلی به آن انتقاد داریم، بیشتر یک امتیاز است. این موضوع می‌تواند در کلیت بازار یک حس تبعیض آمیزی داشته باشد.

او ادامه داد: دومین نکته آن بحث احراز هویت سرمایه‌‌گذار حرفه‌ای است. باید دسترسی به اطلاعات برای کارگزاران فراهم شود که بتواند سرمایه‌گذار حرفه‌ای را احراز کند در غیر این صورت با صف عظیمی از همه سرمایه گذارانی که ادعای حرفه‌ای بودن دارند تشکیل می‌شود مواجه خواهیم بود، که کارگزاران نه می‌توانند آنها را رد و یا تایید کنند.

تاثیر مستقیم تصمیم‌گیری‌ها بر کل اقتصاد

دهقانی گفت: تصمیمات وزارت اقتصاد، وزارت صمت و سازمان برنامه و بودجه بر کلیت اقتصاد کشور تاثیر مستقیم دارند، بر این اساس باید روشی را جا بیندازیم که هر مصوبه، قانونی یا پیش نویسی نیازمند ارائه گزارش و توضیحات مستدل باشد.

دبیر کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: در خصوص بودجه نامه‌ای را آماده کردیم که در آن به ۸ موضوع مانند مالیات بر سپرده‌های حقوقی اشاره شده و در آن بر مبهم بودن اثر آن تاکید شده است. بر این اساس، پیشنهاد شده تا در گزارشی اثربخشی این موضوع  بررسی و ارائه شود؛ در نظر داشته باشید که این مسأله سبب تغییر نرخ سود بین ‌بانکی شده و اکنون مقامات دولت می‌خواهند از این نظر خود صرف نظر کنند.

افزایش نقش شورای عالی بورس در تصمیمات کلان اقتصادی ضروری است

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری با اشاره به افزایش نقش شورای عالی بورس در تصمیمات کلان اقتصادی، گفت: در سال 98 جایگاه بورس در اقتصاد کشور تغییر کرد و اکنون بازار سرمایه بیشتر از گذشته اهمیت دارد و سیاست‌گذاران نمی توانند بازار سرمایه را نادیده بگیرند. با این حال نقش ارکان تخصصی بازار سرمایه در تصمیمات اقتصادی هنوز کم رنگ است. از طرف دیگر ساز و کار الزام قانونی برای مصوبات شورای عالی بورس تعریف نشده و در برخی موارد اجرای مصوبات این شورا توسط نهادهای دیگر نادیده گرفته می شود.

سعید اسلامی در ادامه این نشست و در پاسخ به پرسش دیگری با موضوع پیش‌نویس اصلاح قانون بازار اوراق بهادار گفت: هر دو کانون در پیش‌نویس اصلاح قانون بازار اظهار نظر کردند و این فرآیند به ارسال دو نامه به کمیسیون اقتصادی مجلس منتهی شد. جلساتی هم در مجلس با حضور کانون‌ها تشکیل شد و جمع بندی این بود که از فرصت اصلاح قانون به درستی استفاده نشده و ضروری است تا در تدوین آن بازنگری شود.

چشم انداز بازارسهام

اسلامی بیدگلی در خصوص چشم انداز بازارسرمایه بیان کرد: اقتصاد کشور با ابهامات زیادی روبرو است و مهم‌ترین مسئله توافق برجام و اثر آن بر اقتصاد است. درحال حاضر همه بازارهای ایران با عدم تعادل مواجه شده‌اند و این شرایط باعث شده نگاه سرمایه گذاران کوتاه مدت باشد و سرمایه در بازارهای مختلف حرکت کند و همین موضوع اثر خود را بر بازار سرمایه گذاشته است. تصمیم گیران باید امروز تعادل و ثبات در اقتصاد ملی ایجاد کنند. کشور به سرمایه گذرای نیاز دارد و برای ورود سرمایه‌گذار باید در فضای اقتصاد اعتماد و ثبات ایجاد کنیم.

او گفت: برای بهبود شرایط بازارسهام پیش‌بینی پذیر بودن اقتصاد از هر عامل دیگری مهمتر است. آنچه امروز برداشت می شود این است که سرمایه گذاران در انتظار و ابهام هستند. با این حال می توان از شرایط فعلی به عنوان فرصتی برای اصلاح ریز ساختارهای بازار سرمایه استفاده کنیم.

  • گروه خبری : اخبار بورس
  • کد خبر : 420
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید