• 1403/06/07 - 09:04
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رییس کارگروه نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری:

کارگروه‌ها، محلی برای بررسی‌های تخصصی در جهت اصلاح و بهبود رویه‌ها

کارگروه‌ها به عنوان بازوی مشورتی و کارشناسی کانون همواره از مهمترین بخش‌های اجرایی این نهاد محسوب می‌شوند که اقدامات و دستاوردهای آنها یکی از موثرترین فعالیت‌ها به شمار می‌آید. براین اساس، کانون کارگزاران بورس در حال حاضر دارای 15 کارگروه تخصصی با موضوعات مربوط به بازارسرمایه و صنعت کارگزاری است. کارگروه «نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری» یکی از کارگروه‌های فعال در کانون است که به تازگی در کانون کارگزاران شروع به فعالیت کرده و در همین زمان اندک اقدامات موثری در آن انجام شده است. این کارگروه از ۹ نفر از مسئولان کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری تشکیل شده که هریک در حوزه تخصصی خودشان جزو خبرگان این حوزه به شمار می‌آیند.

به گزارش روابط عمومی کانون کارگزاران بورس، هدی توانایی رییس کارگروه نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری در خصوص اهداف و دستاوردهای این کارگروه توضیح داد و گفت: طی دوسالی که کارگروه تشکیل شده است، هدف کمک به شرکت‌های کارگزاری در راستای اجرای صحیح دستورالعمل نظارت و کنترل‌های داخلی شرکت‌های کارگزاری و سایر مقررات حاکم بر این حوزه است. شایان ذکر است، به موجب این دستورالعمل در سال 1393، استقرار مسئول کنترل داخلی در شرکت‌های کارگزاری الزامی شد.
او افزود: از دیگر اهداف کارگروه، اطلاع رسانی مشکلات و معضلات اجرای این دستور‌العمل‌ها در حوزه کنترل داخلی به مسئولان و افرادی است که مقررات را تدوین میکنند، زیرا این مقررات با گذشت زمان نیاز به بازنگری و به روزرسانی دارند.
توانایی تصریح کرد: با توجه به شرایطی که به طور پیوسته در حال تغییر است، لازم است مقررات حاکم بر آن هم به طور مداوم مورد بررسی قرار بگیرد و اصلاحاتی پیشنهاد بشود که در این خصوص چه کسی بهتر از مجریان آن دستور العمل ها میتوانند این اصلاحالات را پیشنهاد کنند؟ 
کارگروه، محلی برای بررسی‌های تخصصی در جهت بهبود 
رییس کارگروه نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری گفت: بنابراین کارگروه میتواند محلی برای اتصال نهاد ناظر و تدوین گران مقررات و مجریان باشد تا بتواند تبادل اطلاعات را بین این دو طیف به جریان بندازد، هم از بعد اینکه الزامات دستور العمل را به طور صحیح برای مجریان تشریح کند و به مجریان توضیح بدهد و هم مشکلاتی که در سمت شرکت‌های کارگزاری است به نهاد ناطر منتقل کند و درخواست اصلاح بدهد و پیشنهادات اصلاحی ارائه بدهد.
او ادامه داد: با توجه به «تصریح» دستور‌العمل مبنی بر اینکه مسئولان مبارزه با پولشویی هم میتوانند همان مسئولان کنترل داخلی در برخی شرکت های کارگزاری باشند، لذا خیلی از موضوعات مربوط به حوزه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم هم در این کارگروه بررسی میشود.
تهیه «چک لیست‌های نظارتی»؛ یک دستاورد
توانایی با اشاره به برخی دستاوردهای این کارگروه توضیح داد:  از دستاوردهای این کارگروه در دوسالی که شروع به فعالیت کرده است میتوانیم به تهیه «چک لیست های نظارتی» اشاره کنیم، اگر چه در سطح صنعت کارگزاری شاید خود کارگزارن اقدام به تهیه این چک لیست‌ها کرده‌اند، اما همانطور که اشاره شد چون این کارگروه متشکل از خبرگان این حوزه است، قاعدتا آنچه که حاصل میشود از اجتماع نظارت این افراد از غنای بیشتری برخودار است و میتواند کمکی برای کارگزاران باشد تا بتوانند به طور مطلوب تری دستور العمل را اجرا کنند و از بعد نظارتی با مشکلات کمتری مواجه بشوند.
 از شروع کار کارگروه تاکنون چند چک لیست تهیه و به تصویب هیئت مدیره کانون رسیده و به شرکت‌های کارگزاری ابلاغ شده است. از جمله این چک لیست‌ها، چک لیست پذیرش سفارش اوراق و کالا و انرژی و چک لیست حوزه اعتبارات است.
رییس کارگروه نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری بیان کرد: سابق بر این موضوعات مربوط به مباره با پولشویی و کنترل داخلی، وقتی به کانون ارجاع میشد توسط کانون با نمایندگان مربوطه در میان گذاشته می شد، اما درحال حاضر پس از تشکیل این کارگروه موضوعات این حوزه نیز به کارگروه ارجاع میشود و پس از اجماع نظر اعضا کارگروه که همه صاحب نظر هستند، نتیجه منعکس میشود. 
او افزود: در این حوزه هم این کارگروه فعالیت زیادی داشته است؛ در زمان دریافت پیشنهادات اصلاحی آیین نامه مبارزه با پولشویی الحاقی ماده ۱۴، کارگروه بخشی که مربوط به بازار سرمایه است را به طور کامل مورد بررسی و مطالعه قرار داد و بخش‌های اصلاحی زیادی را به طور مکتوب به کانون ارائه کرد.
توانایی بیان کرد: با توجه به اینکه بازار سرمایه از بستر‌های مهم تبادلات مالی محسوب می شود و موضوع مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم هم ناظر بر تبادلات مالی است، خالی از لطف نیست که شرکت های کارگزاری همت بیشتری را برای بهبود اوضاع مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در سطح صنعت کارگزاری به کار بگیرند، زیرا این موضوع در سطح کلان کل کشور را متاثر میکند و اعتبار جهانی مارا ارتقا میدهد. موضوع مبارزه با پولشویی با کنترل داخلی همپوشانی زیادی دارد و این دو جایگاه میتوانند برای اجرای هرچه بهتر قوانین و مقررات تقویت بشوند؛ لازمه این مهم توضیح و توجیه مدیران عامل است که ارزش و اهمیت بیشتری در سطح صنعت کارگزاری برای این حوزه قائل باشند.
دیگر اقدامات...
رییس کارگروه نظارت و کنترل داخلی شرکت‌های کارگزاری توضیح داد: از دیگر اقدامات کارگروه میتوانیم به اصلاح فرم‌های شناسایی مشتریان اشاره کنیم با توجه به اینکه فرم‌ها در حال حاضر در دست اصلاح هستد در این کارگروه ما جلساتی را به بررسی فرم‌ها و تطبیق آن‌ها با قوانی و مقررات مربوطه اختصاص دادیم. از دید نهادهای نظارتی حضور مسئول کنترل داخلی بسیار حائز اهمیت میباشد و مکررا از این بابت شرکت های کارگزاری مورد بازرسی قرار میگیرند اما در خود کارگزاری‌ها آنطور که باید وزن به مسئول کنترل داخلی داده نشده است.
او گفت: مسئول کنترل داخلی ذیل نظارت هیئت مدیره باید بر تمامی واحدهای یک شرکت کارگزاری نظارت کند و گزارش مغایرت‌ها و نقض مقررات را به هیئت مدیره ارائه کند، از دیگر سو باید موارد پیشنهاد اصلاح را هم حتما ضمیمه داشته باشد، صرفا گزارشگری بر عهده مسئول کنترل داخلی نیست؛ اصلاح رویه ها، تدوین فرایند‌ها و ارائه پیشنهاد برای بهبود شرایط هم بر عهده مسئول کنترل داخلی میباشد، لذا با این اوصاف مسئول کنترل داخلی وظایف زیادی بر عهده دارد اما آنطور که باید در شرکت های کارگزاری جایگاه خودش رانتوانسته پیدا کند.
 

 

  • گروه خبری : اخبار بورس,اخبار داخلی
  • کد خبر : 620