نشست هماندیشی بررسی بودجه ۱۴۰۱ با محوریت بررسی نرخ گاز خوراک و سوخت شرکتهای پتروشیمی در کانون کارگزاران برگزار گردید
مهدوی ابهری: نرخ متان تحویلی به پتروشیمیها در شهریور 1400، 70% بیشتر از نرخ گاز هاب آمریکا و کانادا تعیین شده و در سالهای اخیر نرخ اتان تحویلی به صنایع، میانگین بین 80 تا 100 دلار بیش از نرخهای بینالمللی بوده؛ مطالبات اورهسازها از دولت به بیش از 15همت رسیده است...
در این نشست انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای پتروشیمی، خواستار اصلاح فرمول قیمتگذاری گاز خوراک شرکتهای پتروشیمی و حذف هابهای اروپایی از این فرمول شدند.
به همت کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار نشست هماندیشی با موضوع "بررسی بودجه ۱۴۰۱ با محوریت بررسی نرخ گاز خوراک و سوخت شرکتهای پتروشیمی" با حضور محمدرضا دهقانی احمدآباد، دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، فریبرز کریمایی، قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی و جمعی از مدیران بازار سرمایه روز سهشنبه 1400/10/21در محل کانون کارگزاران برگزار گردید.
به گزارش روابطعمومی کانون کارگزاران، این نشست درخصوص لایحه بودجه ۱۴۰۱ و برخی از بندهای آن بود که بازار سرمایه و بخصوص شرکتهای پتروشیمی را تحت تاثیر قرار داده و یکی از مهمترین آنها، نرخ گاز خوراک و سوخت صنایع است.
محمدرضا دهقانی احمدآباد با اشاره به نامه هفته گذشته کانونها به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بیان نمود در آن نامه نشان داده شده که اتفاقات سنوات اخیر کارامدی فرمول فعلی تعیین نرخ خوراک از بین رفته و عملاً مزیت نسبی صنعت پتروشیمی از دست خواهد رفت. وی افزود، بر اساس گزارشهای کارشناسی، فرمول حال حاضر نرخگذاری گاز خوراک، به دلیل وابسته بودن به نرخ گاز در کشورهای اروپایی که واردکننده گاز هستند، تحت تاثیر فشارهای روسیه ،سرمای هوا و جایگزینی ذغال سنگ در سالهای اخیر منجر به افزایش شدید نرخ گاز خوراک شده است.
در ادامه مهدوی ابهری ضمن تشکر از برپایی این نشست افزود: هر کشوری برای توسعه و پیشرفت به دنبال تقویت مزیتهای خود خواهد رفت و مزیت اصلی کشور ما وجود منابع قوی هیدروکربوری است و صنعت پتروشیمی در صورت تقویت شدن میتواند موتور محرکه رشد اقتصاد کشور باشد.
وی بیان داشت: در سالهای اخیر به دلیل شدت گرفتن تحریمها، صادرات نفت به حداقل رسید ولی با این حال و با توجه به تحریم بودن شرکت پتروشیمی ایران، منابعی که از طریق این صنعت به کشور وارد شد در ۹ ماهه ابتدایی سال جاری به جز مصرف داخلی، ۹ میلیارد دلار بود که به نیما اختصاص دادیم و پیشبینی بر این است که تا پایان سال ۱۴ میلیارد دلار صادرات داشته باشیم. همچنین ۸ درصد تولید را بالا بردیم و به همین مقدار نیز صادرات را افزایش دادهایم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر، نرخ گاز متان در هنریهاب ۱۳,۲ سنت است که همین نرخ در شهریور ماه ۲۲,5 سنت بوده خاطر نشان ساخت: درواقع این نرخ برای ما دوبرابر نرخ هنریهاب آمریکا و هاب آلبرتا کانادا است که این افزایش نرخ، به دلیل عدم وجود قیمتگذاری صحیح است. از نگاه دیگر به علت درگیری میان آمریکا و روسیه در بحث انرژی، نرخ گاز در هابهای اروپایی بالا رفته و از آنجا که فرمول قیمتگذاری در کشور ما تحتتأثیر فرمول اروپا است این نرخ برای ما هم افزایش داشته است.
ابهری در ادامه افزود: در سال ۹۳ در خصوص قانون نرخگذاری صحیح گاز و خوراک پتروشیمیها با مجلس رایزنی کردیم و پس از پیگیریهای فراوان به نتیجه رسیدیم.
در حال حاضر مطابق قانون الحاق ۲، مورد 4، تبصره بند (ب) ماده (۱) قانون هدفمند کردن یارانهها: وزارت نفت مکلف است قیمت خوراک گاز و خوراک مایع تحویلی به واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمیها را با رعایت معیارهای زیر تعیین کند:
۱ـ متناسب با معدل وزنی درآمد حاصل از فروش گاز و یا مایع تحویلی برای سایر مصارف داخلی، صادراتی و وارداتی، قیمت محصول با حفظ قابلیت رقابتپذیری محصولات تولیدی در بازارهای بین المللی و بهبود متغیرهای کلان اقتصادی
۲ـ ایجاد انگیزش و امکان جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی
۳ـ اعمال تخفیف پلکانی تا سی درصد (۳۰%) با انعقاد قرارداد بلندمدت برای واحدهایی که بتوانند جهت تأمین مواد اولیه واحدهای پتروشیمی داخلی که محصولات میانی و نهایی تولید می کنند و زنجیره ارزش افزوده را افزایش دهند. در این قرارداد بنگاه هایی که در مناطق کمترتوسعه یافته راه اندازی می شوند، از تخفیف بیشتری برخوردار می گردند. در صورت قطع یا کاهش خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای مشمول این تبصره خارج از قرارداد و با اراده دولت، وزارت نفت مکلف است برابر ماده (۲۵) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب ۱۶/۱۱/۱۳۹۰ خسارت وارده را از محل خوراک تحویلی در مراحل بعدی جبران کند.
که به گفته مهدوی ابهری که تاکنون چنین موردی اجرا نشده است.
در ادامه فریبرز کریمایی، قائممقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی خاطرنشان ساخت: درخصوص خوراک گاز از یک قانون دو برداشت شد. آییننامهای که در مورد گاز متان ارائه شد برمبنای هابهای بینالمللی و مصارف داخلی بود ولی درخصوص خوراک اتان منشأ قانون یکی است ولی بر مبنای آییننامه "با توجه به صورتهای مالی شرکتهای مصرفکننده و رقابتی که وجود دارد (بر مبنای فرمولی که منشا آن مشخص نیست) و حاصل قیمت گاز اتان تعیین شده در این سالها، در تمامی موارد از سال 95 تاکنون حداقل ۸۰ تا ۱۰۰ دلار بالاتر از نرخهای بینالمللی بوده است.
کریمایی تصریح کرد: در فروردین سال ۱۳۹۹ قیمت خوراک گاز متان که گاز مصرفی است، ۷۰۱ تومان اعلام گردید که در اسفندماه همان سال این نرخ به ۲۱۰۸ تومان رسید و در واقع ۲۷۶ درصد در یکسال قیمت گاز متان افزایش پیدا نمود. همچنین در فروردینماه سال ۱۴۰۰ قیمت گاز متان ۲۱۰۶ تومان اعلام شد که در شهریور سال جاری این نرخ به ۵۰۸۷ تومان رسید.
قائممقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی خاطر ساخت: حال در این شرایط، با توجه به تصمیمات ناگهانی دولت، ما شرکتهای پتروشیمی خواستار چند مورد هستیم؛ یک، قیمت سوخت اصلاح شود و دیگر اینکه تعیین قیمت خوراکهای گازی باید با یک مکانیزم مشخص اتفاق بیفتد و قوانین اقتصاد انرژی در کشور ما هم رعایت شود. درواقع ما در فرمول نرخگذاری خوراکهای گازی خواستار حذف هابهای اروپایی هستیم و اینکه اساسا نحوه قیمتگذاری گاز متان باید تغییر کند.
در ادامه حاضران در نشست پرسشهای خود را مطرح نمودند که از جمله پرسشها درخصوص مطالبات پتروشیمیها از دولت بود که مهدوی ابهری در پاسخ اظهار داشت: از جمله مطالبات شرکتهای پتروشیمی از دولت مربوط فروش اوره به جهاد کشاورزی است که منجر به 15 همت مطالبات این شرکتها از دولت شده است.
انتهای پیام/